• boksen-vrouw_0.jpg
  • jitae sport taekwondo spg 2.jpg
Sporten
 
Taekwondo actueel

 

Taekwondo komt oorspronkelijk uit Korea, het land van de morgenstilte. Taekwondo onderscheidt zich van andere oosterse gevechtskunsten door haar geweldige been- en voettechnieken. Het is een sport die de afgelopen 35 jaar een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt, vooral op het gebied van de wedstrijdsport. Taekwondo is namelijk sinds Sydney 2000 een officiële Olympische Sport en ook in Rio de Janeiro 2016 is Taekwondo, zelfs met een Nederlandse deelneemster, erbij!

 

 

Zelfbeheersing, toewijding en hoffelijkheid staan hoog in het vaandel bij de taekwondo sport. Deze drie kenmerken van het Taekwondo duiden tegelijkertijd het verschil aan tussen vechter en sporter. Het is bij taekwondo niet de bedoeling dat een gevecht tussen twee sporters uitmondt in een strijd waarbij alles geoorloofd is. Daarom is het belangrijk dat je de taekwondotechnieken goed leert beheersen. Op die manier treed je de tegenstander met fair play tegemoet.

Bij taekwondo wordt veel getraind op het correct uitvoeren van diverse stoot- en traptechnieken. Tijdens het uitvoeren van de vele technieken sta je regelmatig op één been. Van het evenwichtsvermogen wordt daarom nogal wat gevraagd.

De basistechnieken, zoals hand- en voetstanden, leer je als eerste. In een later fase van het trainingsproces wordt aandacht besteed aan mentale training, souplesse, snelheid en kracht. Dan ontstaan de zeer gecontroleerde en vaak hoge bewegingen die voor taekwondo zo kenmerkend zijn. Belangrijk is dat de lichamelijke conditie gelijke tred houdt met de vooruitgang in technieken. Taekwondo is dan ook een inspannende ontspanning. Een beschaafde sport waarin je op een positieve manier je energie kwijt kunt. De trainingen worden aangepast aan het niveau dat je wilt bereiken. Het tempo waarin je taekwondo leert, bepaal je dus grotendeels zelf.

 

In de onderdelen “stijlvormen” en “sparring” zijn er wedstrijden op verschillende niveaus, zodat je je al na korte tijd kunt inschrijven voor een toernooi. Je kunt ook deelnemen op recreatieve basis zonder mee te doen aan officiële kampioenschappen.

Bij sparrings-wedstrijden moet je binnen drie ronden van elk 2 minuten zoveel mogelijk punten zien te scoren. Een aanval van je voet of vuist gericht op de voorzijde van de romp of het hoofd van je tegenstander levert punten op. Aanvallen, gericht op het achterhoofd, nek, rug of onder de navel zijn niet toegestaan. Jongeren tot 11 jaar mogen niet naar het hoofd aanvallen.

 

 

Sparrings-wedstrijden zijn full-contact. Dankzij discipline, strakke regels en het dragen van de verplichte lichaam-, mond-, hand, arm-, been-, hoofd- en kruisbeschermers blijft het aantal blessures gering, zeker in verhouding tot andere sporten.

 

Bij wedstrijden in het onderdeel “stijlvormen” ligt de nadruk, naast een correcte uitvoering van trappen, stoten en verdedigingen, op concentratie, balans en kracht tijdens de bewegingen. Daarnaast houden de juryleden bij hun waardering ook rekening met harmonie, ritme, soepelheid en dynamiek.

 

 

Naast de wedstrijdonderdelen “Sparring” en “Stijlvormen” bestaat het Taekwondo uit:

  • Zelfverdediging (Hosinsul) waarbij je jezelf leert verdedigen tegen diverse vormen van aanvallen zoals mes- en stokaanvallen, verwurgingen, beetpakken en vasthouden door één of meerdere tegenstanders.
  • Stapssparring (ilbo Taeryon) waarbij je met een partner je arm- en beentechnieken volgens vaste afspraken laat zien.
  • Breektesten (Gyek Pa) op voorwerpen zoals hout of steen door het toepassen van specifieke technieken met voet, vuist, knie of elleboog.

 

 
 
Copyright © 2016 Jitae